Interview

Femke Cluistra

Sr. Corporate Recruiter

Femke Cluistra (35) woont in het centrum van Amsterdam met haar vriend en zoontje. Zij werkt sinds 2017 binnen recruitment in diverse, uitdagende functies. Onder ander bij HEMA als Sr. corporate recruiter, bij Maandag® als Recruitmentmanager en daarvoor heeft zij brede ervaring opgedaan bij diverse media & marketingbureaus. Nu is Femke werkzaam als Sr. corporate recruiter bij RTL in Hilversum op het Mediapark.

Kun jij vertellen over jouw ervaring en achtergrond als corporate recruiter en de verschillende organisaties waarvoor jij hebt gewerkt?

In 2017 ben ik begonnen bij detacheringsbureau Maandag® in de publieke sector in de functie van Recruiter. Bij Maandag® kreeg ik een onwijs leuke kans, ik had geen achtergrond in recruitment, maar Maandag® gaf mij de mogelijkheid én de kans om snel door te groeien in de functie van Recruiter voor artsen & GZ psychologen, naar Senior Recruiter en uiteindelijk naar de rol van Recruitmentmanager in Amsterdam. In mijn tijd bij Maandag® bemiddelde ik vacatures en professionals in de zorgsector. Een lastige doelgroep, maar het werken voor een bureau was enorm leuk en leerzaam. Vooral het contact met professionals en de diversiteit aan opdrachtgevers sprak mij erg aan. Na bijna vier jaar leek het mij leuk om de stap te maken van een bureau naar een corporate rol en ben toen aan de slag gegaan als Corporate Recruiter bij HEMA op het hoofdkantoor in Amsterdam. Het corporate recruitment heeft een andere focus; je kijkt als corporate recruiter veel meer of iemand echt past bij een organisatie en binnen een bestaand team. Bij HEMA had ik een zeer diverse portefeuille met een focus op onder andere: marketing, communicatie, finance en HR. Na ruim een jaar wilde ik ook graag meer doen met mijn achtergrond en netwerk in de media. De vacature van senior corporate recruiter bij RTL kwam voorbij en die had alles wat ik zocht; mijn ervaring op het gebied van (corporate) recruitment, mijn achtergrond in de media en gedreven en enthousiaste collega’s. Bij RTL merk ik dat ik helemaal op mijn plek zit! Mijn achtergrond en netwerk in de media en marketing komen hier zo goed van pas. Bij RTL draait het corporate recruitment niet alleen om het recruiten van de best passende kandidaten, maar ben ik ook verantwoordelijk voor employer branding, arbeidsmarktcommunicatie en interessante projecten die mijn functie super uitdagend maken. Met mijn opgedane kennis en ervaring spar ik graag met de business, geef ik advies en voer ik succesvol uit!

Hoe ben jij geïnteresseerd geraakt in het werkveld van recruitment en wat motiveert jou het meest in je huidige rol?

Voor mijn overstap naar het recruitment werkveld werkte ik bij een marketingbureau heel diverse opdrachtgevers. Eén van die opdrachtgevers was een recruitment organisatie. Daar schreef ik destijds onder andere de SEO-proof vacatureteksten voor. Daarnaast verzorgde ik de optimalisatie van de vacatures en de websites met als doel om meer potentiële kandidaten aan te trekken. Vanuit deze rol ging ik geregeld op klantbezoek en ging ik ook langs bij de recruiters. Al snel kwam ik erachter dat de recruiters echt mijn types waren en de bijpassende werkzaamheden, zoals het voeren van gesprekken en het contact met opdrachtgevers én kandidaten, spraken mij erg aan. Met mijn achtergrond in de marketing ging ik solliciteren. Ik zag via LinkedIn een leuke vacature bij Maandag®, een grote organisatie in Amsterdam. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en heb gewoon gesolliciteerd. Eén gesprek en assessment later: aangenomen! Mijn competenties en drijfveren matchten uitstekend bij de functie van recruiter! Wat mij het meeste motiveert? Dat is dan het contact met diverse kandidaten en met de business. Ook de afwisseling in vacatures binnen marketing, sales, communicatie, redacteuren, journalisten en verslaggevers.

Wat is volgens jou het allerleukste aan recruitment?

Het runnen van je eigen ‘recruitment business’ en daarbij alle ballen in de lucht houden. Het dynamische, de verschillende afdelingen waar je mee werkt, het schakelen op diverse niveaus, de helicopterview en de diversiteit in contacten. Het allerleukste vind ik het snelle schakelen en tot zichtbare resultaten komen.

Wat zijn de grootste uitdagingen binnen jouw rol als corporate recruiter?

Met stip op één de schaarse arbeidsmarkt. En bij voorgaande werkgevers; het overtuigen van de business van de noodzaak en prioriteit van recruitment.

Op welke manier maak jij gebruik van geautomatiseerde tools en technologieën om het wervingsproces te verbeteren en te stroomlijnen?

Voor inspiratie gebruik ik Chat GPT. Voor bijvoorbeeld het schrijven van wervende teksten. Daarnaast maak ik gebruik van een LinkedIn recruiter seat voor het pro-actief searchen naar geschikte kandidaten. En daarnaast publiceren we vacatures in een Linkedin jobslot en werken we bij RTL met een ATS (applicant tracking system).

Hoe zorg jij ervoor dat je op de hoogte blijft van trends en ontwikkelingen in de recruitmentindustrie en hoe pas je deze toe in je werk?

Ik lees graag blogs en artikelen op Linkedin op gebied van recruitment en de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Daarnaast volg ik actief interessante personen op Linkedin om mijn netwerk en kennis te vergroten.

Kun je een voorbeeld delen van een moeilijk in te vullen functies die je met succes hebt vervuld en welke strategieën/ tools of jobboards heb je daarvoor gebruikt?

Het meest succesvol ben ik met mijn netwerk, het vervullen van vacatures met kandidaten die ik via, via ken bijvoorbeeld uit mijn studietijd. Graag zet ik het netwerk van de business zelf in en deel ik graag de vacatures binnen diverse groepen. Daarnaast zoals eerder genoemd gebruik ik mijn Linkedin recruiter seat, plaats ik vacatures op Linkedin en gebruik ik gespecialiseerde jobboards voor bijvoorbeeld stages in de media.

Op welke manieren werk je samen met hiring managers om een duidelijk begrip te krijgen van hun behoeften en vereisten voor een specifieke functie?

Ik begin altijd met een uitgebreide vacature-intake waarin ik de hiring manager meeneem in het gehele recruitment proces van A tot Z. Waarbij ik als corporate recruiter graag de lead neem om ervoor te zorgen dat het proces zo soepel mogelijk verloopt. Snel schakelen en een snelle opvolging zijn essentieel om successen te boeken. Heel belangrijk is onze Employer journey, de reis die kandidaten in ons sollicitatieproces afleggen. In dit proces zijn zowel hiring manager als kandidaat van belang, maar ook ik als corporate recruiter.

Hoe ga je om met verschillende stakeholders tijdens het wervingsproces, zoals kandidaten, hiring managers en HR-afdelingen?

Zelf ben ik van een hele persoonlijke aanpak. Dat betekent dat ik kandidaten direct (na) bel, dat ik oprecht geïnteresseerd ben en goed uitvraag waar de behoeftes liggen van de kandidaat. Wanneer maken ze een overstap naar RTL? En wat mij betreft het allerbelangrijkste: afspraak is afspraak. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet. Als jij belooft een aanbieding te doen, dan kom je dat ook na op het afgesproken tijdstip. Voor wat betreft de hiring managers; deze geef ik graag een goede inhoudelijke terugkoppeling na het gesprek. Tevens deel ik de assessment resultaten en geef ik advies. Daarnaast ben ik van de korte communicatielijnen, dat betekent dat ik geregeld bij hiring managers binnenloop en laat ik als corporate recruiter graag zien dat ik er voor ze ben. Ik ontzorg ze graag op het gebied van de vacatures, geef advies en ik neem graag het voortouw in het vacatureproces. Met mijn collega HR-businesspartners stem ik graag alle details omtrent een aanbieding af, denk dan aan salaris en ruimte voor f=te’s.

Hoe bevorder je een positieve kandidaat ervaring en hoe heeft dit bijgedragen aan het aantrekken van de beste kandidaten voor je organisatie?

Ik nodig kandidaten graag uit op het kantoor van RTL voor een face-to-face gesprek. Kandidaten krijgen zo niet alleen een beeld van het kantoor, ze kunnen gelijk sfeer proeven. Na afloop van het gesprek neem ik vervolgens telefonisch contact op met de kandidaten en hoor dan graag hoe zij het gesprek hebben ervaren en wat de eerste indruk is. Tevens is het een mooi moment om vragen te beantwoorden en te vragen of ik nog ergens bij kan helpen in het proces. Bereikbaar en benaderbaar zijn voor kandidaten vind ik belangrijk in mijn rol.

Op welke manier evalueer je de vaardigheden en competenties van kandidaten tijdens het selectieproces en hoe neem je een objectieve beslissing?

Als corporate recruiter sluit ik aan bij het tweede gesprek met kandidaten. Een gestructureerd interview via de STAR-methode pas ik toe, daarnaast koppel ik het gemaakte assessment inhoudelijk terug en beantwoord ik vragen hierover. De kandidaat heeft in het eerste gesprek al kennisgemaakt met de hiring manager en een directe collega. Uiteindelijk worden kandidaten in twee rondes beoordeeld op basis van competenties, vaardigheden en het profiel dat voortkomt uit het assessment.

Hoe onderhandel je met potentiële kandidaten over salarissen, arbeidsvoorwaarden en andere aspecten van het aanbod? En heb je tips?

Bij RTL hebben we ons te houden aan vaste salarisschalen en hebben we een heel duidelijk functiehuis en we vinden het daarom heel belangrijk om echt te kijken naar de relevante ervaring van de kandidaten, studie en achtergrond. Daarnaast heeft RTL hele aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Hybride werken is de standaard, een passende vergoeding van reiskosten en een mooi, aantrekkelijk pakket van arbeidsvoorwaarden. Daarna volgt een goed lopend onboardingstraject. Je carrière bij RTL start met een onboarding dag met alle nieuwe medewerkers van verschillende afdelingen. Op deze manier leer je snel iedereen kennen en weet je hoe je je collega’s kunt bereiken bij vragen. RTL is echt een laagdrempelige organisatie; je legt makkelijk contact en kunt collega’s goed bereiken. Voor wat betreft het aanbod: als je voorafgaand aan de gesprekken goed hebt uitgevraagd wat de kandidaat zoekt en wanneer hij/zij een overstap overweegt, dan kun je in een latere fase een passend aanbod doen wat recht doet aan de kandidaat. Voor kandidaten heb ik zeker een tip! Weet jezelf te verkopen, weet waar jij goed in bent. Als je dit kunt aantonen kun je altijd onderhandelen. Dit hoeft zeker niet altijd op gebied van salaris te zijn, dit kan ook terugkomen in opleiding, training, cursus of aantal uren per week zijn. Wees creatief!

Hoe bouw je sterke relaties op met externe partners, zoals wervingsbureaus of universiteiten, om een breed scala aan talent aan te trekken?

Door middel van transparante communicatie: duidelijke afspraken maken en nakomen. En als zaken anders lopen; er toch geen budget is of het toch anders verloopt dan gelijk contact opnemen en dit aangeven. Altijd samen gaan voor het beste resultaat. Echt de samenwerking op zoeken: delen van Linkedin post, liken van vacatures en elkaar goed op de hoogte houden van het proces.

Wat is jouw visie op de toekomst van recruitment en hoe bereid je je voor op nieuwe trends en uitdagingen in het vakgebied?

Echt een nieuwe trend op gebied van mijn vakgebied is dat onderdelen van het recruitmentproces veel meer geautomatiseerd wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Chat GPT, een ideale tool voor inspiratie, het verfijnen van processen en sneller matches maken met de juiste kandidaten. Daarnaast maken we gebruik van een professioneel ingericht ATS, hierdoor maken we een snellere selectie en houden we de communicatie up-to-date. Een blijvende trend na corona is toch wel het meer hybride en op afstand werken, het aanpassen aan de wensen van kandidaten en daarop inspelen.

Wat zou je starters in het recruitment werkveld als tip willen meegeven?

Mijn tips voor starters op de arbeidsmarkt: sta open voor feedback en vraag om input. En in een nieuwe baan: go with te flow! Durf vragen te stellen en maak fouten, van fouten kun je leren!